top of page
Lärplats Naturbaserade lösningar i Malmö
Supported by Natur (Naturbaserade lösningar)
Projektet Supported by Nature förenar sex Östersjöländer i ett uppdrag: att öka förståelsen för naturbaserade lösningar. Läroplatser för lokala myndigheter och utbildnings- och forskningsinstitutioner etableras i kust-, våtmarks- och vattendragsområden för att visa upp bästa praxis.
Syftet är att öka förståelsen för naturbaserade lösningar (NBS) och hur de bidrar till förbättrade miljöförhållanden för Östersjön. På lång sikt kommer ett bättre kunskapsunderlag om naturbaserade lösningar att leda till mer frekvent och lämplig användning i planprocesser och land- och havsförvaltning.
Vad är en naturbaserad lösning?
Naturbaserade lösningar är multifunktionella och kostnadseffektiva åtgärder för att hantera miljöproblem och effekter av klimatförändringar. Genom att skydda, utveckla och skapa förutsättningar för ekosystem i den fysiska miljön på land och i vatten främjas den biologiska mångfalden och ger ett ökat mänskligt välbefinnande.
Här i Malmö kommer vi att fokusera på vad Malmö stad har gjort i återskapande av grunda havsmiljöer i Södra Varvsbassängen, med stenrev för alger och musslor och en sandbotten där ålgräs kan etablera sig. Vi kommer även att följa återväxten av alger, musslor vid den nya vågbrytaren vid naturum Öresund.
Vad ska göras i projektet?
Inom projektet Supported by Nature kommer 17 lärplatser om naturbaserade lösningar att utvecklas runt Östersjön, för demonstration och för att skapa kunskap. Särskilt fokus kommer att ligga på multifunktionella våtmarker, kustvattenhabitat och restaurering av vattendrag.
Här i Malmö kommer vi att skapa en lärplats vid Färjeterminalen i Malmö och en vid naturum Öresund.
Framtagandet av lärplatser sker i en process där olika intressenter, lärare/studenter på Malmö Universitet (MaU), Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), stadsplanerare, landskapsarkitekter, beslutsfattare, förvaltningar på Malmö stad och näringsliv involveras och får vara med och påverka lärplatsen i Malmö.
För att ytterligare öka förståelsen för naturbaserade lösningar kommer aktiviteter att anordnas på lärplatserna under kommande tre år.
Projektet möjligt genom Interreg
Finansieringen, möjliggjord av EU genom Interreg Baltic Sea Programme 2021-2027, stöder detta kärnprojekt under prioritering 2: Vattensmarta samhällen. Projektet involverar flera partners och associerade parter från olika länder runt Östersjön och pågår från 2023 till 2026.
bottom of page