• Facebook Social Ikon

@marintkunskapscenter

  • Instagram Social Ikon

@marintkunskapscenter

Glöm inte att följa Marint Kunskapscenter på Facebook och Instagram!

Marint Kunskapscenter i Malmö

Ribersborgsstigen 4, 216 13 Malmö.

Phone: +46 (0)40 631 3041.

E-mail: hello@smkc.se

Facebook: @marintkunskapscenter

Instagram: @marintkunskapscenter

© 2018 by Marint Kunskapscenter. 

Skolverksamhet

Under skolterminerna erbjuder vi olika pedagogiska program, alla med fokus på havet och havsmedvetenhet. Programmen är anpassade för elever i förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasiet och är finansierade av bl.a. Malmö stad. Genom roliga och lärorika utmaningar och aktiviteter vill vi väcka elevernas intresse och engagemang för den fantastiska miljö som döljer sig under ytan samt att uppleva hur roligt det är att lära in ute.

 

Endast skolor inom Malmö stad kan boka våra pedagogiska program och bokningen sker online. Ska ni delta i något av våra program går det utmärkt att boka Naturbussen till och från ert besök. Bokningen ska göras 2 veckor innan valt besök och under "Syfte med resan" anger ni programmets namn. Boka Naturbussen här.

 

Kommer ni från en annan kommun kan ni skicka en bokningsförfrågan till bokning@smkc.se. I mån av tid tar vi gärna emot er mot en kostnad.

  

Här nedan kan ni läsa mer om höstens program samt gå vidare till vår onlinebokning!

 

Våra ordinarie program

Bland krabbor och tång

Målgrupp: Grundsärskola, förskolans 5-6 åringar, F-klass, årskurs 1

Antal deltagare: 26 elever + lärare

Tid: 2,5 h inkl. fikastund 

Plats: Marint Kunskapscenter/naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4 Malmö

Med det här programmet vill vi introducera våra yngre deltagare till det fantastiska stora blå och dess små men viktiga invånare. Med lätt och rolig fakta om livet under ytan får barnen, iklädda vadarstövlar och utrustade med håvar och vattenkikare, upptäcka de grunda bottnarna och strandkanten. Fynden de gör i havet tar vi med oss och undersöker närmare. I programmet får barnen även utlopp för rörelse och kreativitet när de på olika vis får gestalta havet och prova sina nya kunskaper.

Mitt oändliga hav

Målgrupp: Grundsärskola, grundskola, årskurs 2-4

Antal deltagare: 26 elever + lärare

Tid: 2,5 h inkl. fikastund 

Plats: Marint Kunskapscenter/naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4 Malmö

I Mitt oändliga hav placerar vi Öresund på världskartan och sätter det i ett större sammanhang. Världshaven hänger ju faktiskt ihop men vad skiljer/förenar dem? Efter en introduktion om Öresund, bl. a ur ett oceanografiskt perspektiv, får eleverna med sig nyttig och fantastisk fakta till uteaktiviteten. De utrustas med vadarstövlar, håvar och vattenkikare och upptäcker det strandnära Öresund och samlar in prover i små-akvarier. Tillsammans undersöker vi fynden, med och utan mikroskop, och testar våra nya kunskaper med enkla och lärorika experiment.

Hopp i havet - om havets ekosystem (flerträffsprogram)

Målgrupp: Mellanstadiets årskurs 4 - 6

Antal deltagare: 30 elever + lärare

Tid: Träff 1 - 2,5 h

       Träff 2 - 1 h

       Träff 3 - ca 2 h

Plats: Marint Kunskapscenter/naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4 Malmö

Vi människor är beroende av att ekosystem runt om i världen fungerar och har även möjlighet att skydda och återställa dem på ett hållbart sätt. För att kunna göra det, behöver vi få kunskap om dem.

 

Med programmet Hopp i Havet – om havets ekosystem, får eleverna under tre träffar lära känna och arbeta med termen ekosystem, hur de fungerar och vad som hotar dem. Med övningar och uppdrag både inomhus och utomhus får eleverna på ett lekfullt och praktiskt vis utforska Öresunds viktiga ekosystem. Mer info finns här.

Naturbåten - småbåtskonceptet

Målgrupp: Årskurs 7-9, gymnasiet samt gymnasiesärskola

Antal deltagare: 30 elever + lärare

Tid: 3 h inkl. fikastund

Plats: Gamla Svävarterminalen, Skeppsbron 10 Malmö

I programmet Naturbåten - småbåtskonceptet, får klassen följa med på en spännande utfärd med forskningsbåten Elias och Ribbåten Rapp eller en av museets båtar, Gunhild eller Kalle. Ute på havet tar eleverna bl a prover med ruttnerhämtare och mäter syrgas- och salthalt. Med de mindre båtarna tar vi samma prover i kanalerna. Turerna bekostas av Centrum för pedagogisk inspiration i Malmö stad.

Naturbåten - Tumlaren

Målgrupp: Årskurs 7-9, gymnasiet samt gymnasiesärskola

Antal deltagare: 35 elever + lärare

Tid: 3 h inkl. fikastund

Plats: Gamla Svävarterminalen, Skeppsbron 10 Malmö

Följ med Tumlaren ut på Öresund och undersök Malmös havsområde! I programmet får eleverna fiska, undersöka fisk, ta salt-, sikt- och temperaturprover. Med på båten finns förutom Tumlarens personal en erfaren marinbiolog från Marint Kunskapscenter i Malmö som berättar om allt vi ser och får upp. Båten tar 35 passagerare och det finns flytvästar till alla. Turerna bekostas av Centrum för pedagogisk inspiration i Malmö stad.

 

Egen aktivitet - Havslådan

Havslådan

Målgrupp: Förskola, grundskola & grundsärskola

Plats: Marint Kunskapscenter Ribersborgsstigen 4 Malmö

Havslådan är en självguidande aktivitetslåda som innehåller all utrustning man behöver för att håva och utforska längs strandkanten. Den ingår som en fältstudiedel i programmen Vi och naturen i Öresund för årskurs 2-3 och Plast i havets ekosystem för årskurs 7-9 som du når via Pedagogiska Kartor men går även att använda som en fristående aktivitet om ni och er klass vill ta er ut i Öresund och lära er mer om livet under ytan! 

 

Ni bokar Havslådan under en hel dag och kan använda den precis hur länge ni vill mellan 09.00 - 15.00. Instruktionsvideor för hur man använder utrustningen finns på vår Youtube-kanal. Fr o m hösten 2019 finns två Havslådor att boka.

Havslådans innehåll: 30 st håvar, 2 st vattenkikare, 5 st hinkar, 5 st vita tråg, 10 st luppar, 2 st förstoringsglas, 5 st skrivplattor, 5 st nyckelkartor

Att ta med själv: gummistövlar/skor som tål väta, oömma kläder efter väder. OBS! Det ingår INTE lån av vadarstövlar i passet.