Skolverksamhet

Under skolterminerna erbjuder vi olika pedagogiska program, alla med fokus på havet och havsmedvetenhet. Programmen är anpassade för elever i förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasiet och är finansierade av bl.a. Malmö stad. Genom roliga och lärorika utmaningar och aktiviteter vill vi väcka elevernas intresse och engagemang för den fantastiska miljö som döljer sig under ytan samt att uppleva hur roligt det är att lära in ute.

 

Endast skolor inom Malmö stad kan boka våra pedagogiska program och bokningen sker online. Ska ni delta i något av våra program går det utmärkt att boka Naturbussen till och från ert besök. Bokningen ska göras 2 veckor innan valt besök och under "Vi har bokat följande program" anger ni programmets namnBoka Naturbussen här! OBS! Om ni behöver avboka ert besök måste ni även avboka Naturbussen separat.

Vid mailuppgifter i bokningen ska ni använda rnamn.efternamn@malmo.se. Använder ni tillägget @skola.malmo.se kommer ni inte att få något bekräftelsemail.

 

Är ni en klass från en annan kommun kan ni skicka en bokningsförfrågan om studiebesök under fliken Besök oss i menyn.  Vi tar gärna emot er mot en kostnad.

  

Här nedan kan ni läsa mer om vårens program samt gå vidare till vår onlinebokning!

 

Våra ordinarie program

Bland krabbor och tång

Målgrupp: Grundsärskola, förskolans 5-6 åringar, F-klass, årskurs 1

Antal deltagare: 26 elever + lärare

Tid: 2,5 h inkl. fikastund 

Plats: Marint Kunskapscenter/naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4 Malmö

Med det här programmet vill vi introducera våra yngre deltagare till det fantastiska stora blå och dess små men viktiga invånare. Med lätt och rolig fakta om livet under ytan får barnen, iklädda vadarstövlar och utrustade med håvar och vattenkikare, upptäcka de grunda bottnarna och strandkanten. Fynden de gör i havet tar vi med oss och undersöker närmare. I programmet får barnen även utlopp för rörelse och kreativitet när de på olika vis får gestalta havet och prova sina nya kunskaper.

Fullbokat

Mitt oändliga hav

Målgrupp: Grundsärskola, grundskolans årskurs 2-4

Antal deltagare: 26 elever + lärare

Tid: 2,5 h inkl. fikastund 

Plats: Marint Kunskapscenter/naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4 Malmö

I Mitt oändliga hav placerar vi Öresund på världskartan och sätter det i ett större sammanhang. Världshaven hänger ju faktiskt ihop men vad skiljer/förenar dem? Efter en introduktion om Öresund, bl. a ur ett oceanografiskt perspektiv, får eleverna med sig nyttig och fantastisk fakta till uteaktiviteten. De utrustas med vadarstövlar, håvar och vattenkikare och upptäcker det strandnära Öresund och samlar in prover i små-akvarier. Tillsammans undersöker vi fynden, med och utan mikroskop, och testar våra nya kunskaper med enkla och lärorika experiment.

Hopp i havet - om havets ekosystem 

Målgrupp: Grundsärskola, grundskolans årskurs 4 - 6

Antal deltagare: 26 elever + lärare

Tid: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Marint Kunskapscenter/naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4 Malmö

Vi människor är beroende av att ekosystem runt om i världen fungerar och har även möjlighet att skydda och återställa dem på ett hållbart sätt. För att kunna göra det, behöver vi få kunskap om dem.

 

Med programmet Hopp i Havet – om havets ekosystem, får eleverna lära känna och arbeta med termen ekosystem, hur de fungerar och vad som hotar dem. Med övningar och uppdrag både inomhus och utomhus får eleverna på ett lekfullt och praktiskt vis utforska Öresunds viktiga ekosystem. Mer info finns här.

u-molly-manet.png

Vad gör fiskarna på vintern?

Målgrupp: Grundsärskola, förskolans 5-6 åringar, F-klass

Antal deltagare: 15 elever + personal

Tid: ca 2 h inkl. fikastund 

Plats: Marint Kunskapscenter/naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4 Malmö

Öresunds grunda bottnar kryllar vanligtvis av liv. Men hur ser det ut på vintern och vad gör djuren i havet då? Med det här programmet vill vi ge barnen lätt och rolig fakta om några av våra vanligaste arter i sundet och hur de klarar den kalla årstiden.

 

Med vadarstövlar, håvar och vattenkikare ger vi oss ut på upptäcktsfärd och ser om det finns något liv i strandkanten på vintern. Spaningen går vidare i akvarierna på centret och tillsammans klurar vi ut var djuren kan tänkas hålla till. I vår kreativa verkstad kan barnen sedan måla och skapa fritt utifrån sina egna idéer och nyfunna kunskap om vad som händer i havet på vintern.

Slut för i år
k-blåstång-karaktär.png
 

Naturbåten - flerträffsprogram

Träff 1 - Naturbåten på marinpedagogiskt center

Målgrupp: Årskurs 7-9

Antal deltagare: 30 elever + lärare

Tid: träff 1, 2 h

Plats: Marinpedagogiskt center Ribersborgsstigen 4

 

Naturbåten - småbåtskonceptet har i år uppgraderats till ett flerträffsprogram och i träff 1 möts vi på marinpedagogiskt center där klassen introduceras till Öresunds marina miljö samt centrets utställning och akvarium. Eleverna får därefter gruppvis arbeta med enklare undersökningsmetodik och ställa hypoteser kring proverna som tas. Eleverna arbete och resultat ligger till grund för Träff 2 - Naturbåten på Skeppsbron, där arbetet fortgår och de ställda hypoteserna prövas. Turerna med Naturbåten finansieras av Pedagogisk inspiration i Malmö stad.

OBS! Bokningsinformation!

Inbjudan till att delta i Naturbåten gick ut i rektorsbrevet i vecka 8 till alla kommunala skolor i Malmö stad. Är ni intresserade av att delta, maila till cecilia.hansson@malmo.se.

Träff 2 - Naturbåten på Skeppsbron

Målgrupp: Årskurs 7-9

Antal deltagare: 30 elever + lärare

Tid: 3 h inkl. fikastund

Plats: Gamla Svävarterminalen, Skeppsbron 10 Malmö

I Träff 2 - Naturbåten på Skeppsbron, får klassen också träffa pedagogerna från Vattenvetarna. I träffen arbetar eleverna vidare med provtagning både på havet och i kanalerna på båtarna Elias och Rapp samt på kajen vid Skeppsbron och resultaten sammanställs med resultaten från första träffen på marinpedagogiskt center. Gemensamt prövar vi elevernas ställda hypoteser i en slutlig diskussion. Turerna bekostas av Pedagogisk inspiration i Malmö stad och är ett samarbete med Vattenvetarna på Malmö muséer.

OBS! Bokningsinformation!

Inbjudan till att delta i Naturbåten gick ut i rektorsbrevet i vecka 8 till alla kommunala skolor i Malmö stad. Är ni intresserade av att delta, maila till cecilia.hansson@malmo.se.

 

Egen aktivitet - Havslådan

Havslådan

Målgrupp: Förskola, grundskola & grundsärskola

Plats: Marint Kunskapscenter Ribersborgsstigen 4 Malmö

Havslådan är en självguidande aktivitetslåda som innehåller all utrustning man behöver för att håva och utforska längs strandkanten. Ni använder den som en fristående egen aktivitet om ni och er klass vill ta er ut i Öresund och lära er mer om livet under ytan men den ingår även som en fältstudiedel i programmen Vi och naturen i Öresund för årskurs 2-3 och Plast i havets ekosystem för årskurs 7-9 som nås via Pedagogiska Kartor. 

 

Ni bokar Havslådan under en hel dag och kan använda den precis hur länge ni vill mellan 09.00 - 15.00. Instruktionsvideor för hur man använder utrustningen finns på vår Youtube-kanal. Fr o m hösten 2019 finns två Havslådor att boka.

Havslådans innehåll: 30 st håvar, 2 st vattenkikare, 5 st hinkar, 5 st vita tråg, 10 st luppar, 2 st förstoringsglas, 5 st skrivplattor, 5 st nyckelkartor

Att ta med själv: gummistövlar/skor som tål väta, oömma kläder efter väder. OBS! Det ingår INTE lån av vadarstövlar i passet.